「還錢呀冚家鏟!」 後面兩個手揸壘球棍嘅中年紋身漢,一邊追住我,一邊大叫。 佢哋追咗我幾條街,終於體力跟唔上,同我距離愈嚟愈遠。喺佢哋未轉入街口前,我見到不遠嘅唐樓大閘打開。一個睇嚟似係住客嘅中年男人走咗出嚟,無回頭就沿住行人道走去。我趁鐵閘未完全閂埋,快步踏出伸手抓住鐵手把,將鐵閘喺完全閂埋前重新打開,側身攝咗入唐樓。 我匿喺鐵閘後嘅死角,靜靜咁等佢哋。果然無耐佢哋喘晒氣咁喺鐵閘前跑過,我先開始鬆一口氣。之但係,呢度唔係一個安全嘅地方。萬一佢哋返轉頭,喺另一邊望入嚟,一定會見到我;就算佢哋唔返轉頭,住客喺上面落嚟見到我,一定會懷疑,到時唔係趕我出去就係報警,同樣麻煩。 於是,我決定行上天台,至少避多一兩個鐘先出返去。 我行過一排鏽啡多過青綠嘅鐵信箱、一束束積滿灰塵準備引發至少三級火警嘅電線,再上幾級樓梯,就見到一個已經禿頂、剩低兩邊稀毛嘅發福男人行落嚟。本來低頭睇手機嘅佢,聽到我嘅腳步聲,緩緩抬起頭望向我。 「你好生面口,去幾樓架?」 「我搵七樓姓黃嘅。」我用剛才喺信箱擸眼睇到嘅信,若無其事咁講咗個大話。 「哦……近排好多人入嚟呢區,話乜乜文化深度遊,湧入嚟要上天台影相,嘈住晒又整污糟啲地方,所以多口問句。」 「唔緊要,明嘅明嘅。」 「連基本常識都無,搞乜鬼文化深度遊。」佢自言自怨喺我身邊行過。 當佢從我視線離開,我放低掛起臉上嘅微笑,行上一條鋪上碧綠紙皮石嘅螺旋樓梯。一邊行上天台,腦內記起阿爸不時播一首叫《通往天堂的階梯》嘅英文舊歌,情景會唔會就好似我依家咁? 我嘗試記起首歌嘅旋律,可惜記唔起任何一句歌詞、一個音符。好想問阿爸呢首歌係點,但我無提早止蝕離場、仲以為翻到身借咗街數搏一鋪,結果阿爸間舖被人淋咗紅油,門口貼晒街招,依家我已經無面返屋企,更唔駛講靜靜坐低同佢聽歌講音樂。 腳步隨住樓梯螺旋向上,我心情反而愈嚟愈低落。牆上嘅樓層黑色數字,前面好似有個其他人睇唔到負數符號一樣。 行到天台門前,嘗試輕輕一拉,無上鎖,我就入咗去。第一眼就係棗紅色石磚地板,而上面有一張短腳咖啡檯及幾個正方坐墊。家具後面排咗一列木架,倚住矮牆喺左上角轉彎伸延到門嘅左邊。架上面放滿打理嘅盆裁,及一啲新世紀靈性擺設。應該係某幾個住客打造嘅偷閒站,微弱嘅蠟燭香味甚至可以令我想像到佢哋夜晚冥想嘅情景。 行出門轉右有一個小型電燒烤爐、一張圓型白色戶外用膠檯,同一棟疊起嘅同款白色戶外用膠凳。作為
因為只係一時興起而去薩拉熱窩,所以事前完全無計劃過會去邊度。當我以為嗰幾日都係響城內亂行,卻無意間喺酒店登記時,遇到兩個同樣喺度登記嘅巴伐利亞少女。唔記得咩事而打開話題,斷估都係「你喺邊度嚟」或「之前去咗邊度」等一啲背包客會問嘅問題;只記得登記時我講笑問個櫃台職員「可唔可以同佢哋同房」。
火車雖然老舊,但沿途 Neretva 河嘅兩岸景色令人心曠神怡。
一出火車站,入眼簾就係清真寺。再行多少少就係舊城區,兩旁有唔少磚石建築物,亦係遊客購物用餐嘅地方。
莫斯塔最出名嘅老橋,喺九三年被摧毀,經重建後於零四年開放,並列為世界遺產之一。當日天氣晴朗,藍天作幕綠水反照,老橋更顯美麗。
喺老橋嘅另一邊散步,有遺跡、教堂,同水煙吧。
行返到老橋,咁啱見到有人起哄,原來有人收錢表演跳水。之後睇返先知係一個城內嘅傳統,只有訓練有素同最有技術嘅潛水員先會跳,感覺好似漫畫內嘅試鍊。
之後,兩女一男去咗 Muslibegovic House 開房參觀。裡面盡是鄂圖曼時期嘅家具及用品,好似返到嗰時嘅貴族生活咁。呢度有房俾遊客可租住,有興趣不妨試下。
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